x 

RC modell és makett webáruház

Mit jelent az RC modellezés?

Legelején talán érdemes tisztázni mit jelent maga a kifejezés "RC modell". Az eredeti szöveg fordítása (radio-controlled model), rádió irányítású modell. A beszédes elnevezésből már mindenki sejtheti, ez nem más mint a rádiójellel vezérelt modelleknek a gyűjtő elnevezése.


A modellezés és ezen belül az RC modellezés rendkívül szerteágazó, sok kategóriát magába foglaló szabadidős hobbi, és bátran nevezhetjük technikai sportnak.
Ha egyszer belevágunk ebbe a hobbiba el kell döntsük melyik ágát szeretnénk kipróbálni.

Hajos Verseny Dijatado

Legnépszerűbb kategóriák az autómodellek, repülőmodellek, helikopter és hajómodellek. Modellboltok kínálatában ezekből találjuk a legnagyobb választékot.
Sokan vezetés élményét kedvelik és kész modelleket szereznek be, de akadnak szép számmal olyanok is akik szinte a semmiből alkotják meg saját "játékukat".
Jómagam jelenleg nyáron sebességi hajómodellel versenyzem, télen autózással tartom karban vezetési tudásomat. Lányaimat is sikerült megfertőzni, így nálunk a hajómodellezés családi programmá vált.

 

 Nézzük meg alaposabban a fő kategóriákat.

Vrx Buggy Rc AutoKezdjük az RC autómodellel, mely talán a legnépszerűbb kategória hazánkban.
Meghajtó motorjuk szerint megkülönböztetünk elektromos és robbanómotoros autómodellt. Tovább csoportosíthatjuk őket felhasználásuk szerint onroad és offroad modellekre.
Az onroad autómodell jó minőségű sík, lehetőleg tiszta szilárd burkolatú (aszfalt) pályát igényel. Gyakran teremben rendeznek számukra versenyt, ilyenkor szőnyeggel borítják a csarnok padlóját.
Offroad autók sokkal kevésbé kényesek a jó útviszonyokra, hiszen pont arra tervezték őket, hogy terepen is jól teljesítsenek. Éppen ezért sokkal kedveltebbek pályaautóknál, hisz nem igényelnek épített pályát, viszont egy kerékcsere után akár aszfalton is száguldozhatunk velük.

 

Rc Repulomodell 3d

RC repülőmodellek két nagy csoportja a vitorlázó és motoros modellek. Hogy ne legyen ilyen  egyszerű, vannak segédmotoros vitorlázók is. Ezeket azért inkább a vitorlázók közé sorolnám. Megjegyzem a kezdőknek szánt RC repülőmodellek nagy része pont ilyen, és szinte kivétel nélkül elektromotorral vannak szerelve. Régebben a motoros repülő kifejezés szinte biztos hogy robbanómotort jelentett. Mára alaposan megváltozott a helyzet. A korszerű akkumulátorok (LiPo), és a könnyű, nagy teljesítményű brushless motorok elterjedése egyre jobban kiszorítja az alkoholos motorokat.

  

 

Rc Modell Helikopter

 RC helikopter modellek a következő csoport, és leggyakrabban elektromos változataival fogunk találkozni. Persze a nitrós vagy akár benzinüzemű robbanómotorosak még jelen vannak, tehát ha valaki ragaszkodik hozzá még mindig beszerezhetők. A helikoptermodellek vezetése igényli legnagyobb gyakorlatot, mindenképp érdemes tapasztalt modellezők segítségét kérni. Kezdőknek szánt koax helivel viszont gyorsan sikereket tudunk elérni, pár órás gyakorlás után már biztos kézzel tudjuk irányítani modellünket. Szobai változatok közül a négycsatornás (4CH), 2.4GHz távirányítóval szerelt változatok már igazán precízen vezethetők.

 

 

Rc Hajomodell

RC hajómodellek csoportosítása is több szempont figyelembevételével lehetséges. Vannak vitorlás modellek, melyek kizárólag a szél erejét használják ki, és vannak természetesen robbanómotorral és elektromotorral szereltek is. Kezdőknek az elektromos hajómodelleket javaslom, a másik három kategóriához hasonlóan, csak a haladóknak ajánlanám figyelmébe a robbanómotoros változatokat. Hajómodellek esetében legnehezebb a megfelelő robbanómotor kiválasztása és beállítása. 

Legfrissebb blogbejegyzések

Katona János
10 november 2020
Hasznos tanácsok
Miért szeretik a fiatalok a számítógépes játékokat? „Mert szórakoztat, kikapcsol, végre nem unatkozok, és nyerhetek is” – ezek a válaszok szerepelnek a lista élén. Bár a PC-s játékoknak is megvannak a...
Katona János
09 március 2017
Hasznos tanácsok
  Specter X8N 1:8 Nitro Off road A Carson cég által nemrégiben bevezetett Brushless elektromotoros Buggy X8EB alapjaira elkészült a nitro motoros változat, nevezetesen X8N Nitro Buggy S...
Katona János
02 március 2017
Hasznos tanácsok
Viszonylag sűrűn előfordul, hogy megkérdezik tőlem: Melyik a jobb választás, elektromos meghajtású vagy robbanómotoros autómodell? Nos erre nem is olyan egyszerű a válasz. A mérlegelésnek több szempon...

Phoneorder1

VRX

gls