x 

RC modell és makett webáruház

 Kedvenc modelljeink többsége egyen áramú akkumulátorról működik. 

t deans

Ezek az akkuk szabványos csatlakozóval vannak ellátva, lehetővé téve az áram forrás gyors és biztonságos cseréjét. Rengeteg különféle csatlakozó létezik, és sokuknál kialakult egyfajta szabvány a vezetékek polaritását illetőleg, mint például a T-DEANS, vagy XT-60-as  csatlakozók. xt602Ezeken rendszerint fel is van tüntetve melyik pólusra csatlakozik a pozitív, és melyikre a negatív vezeték. Fizikai  kialakításuk rendszerint olyan, mely nem  teszi lehetővé hogy fordítva dugjuk össze őket.

   Akadnak azonban olyan csatlakozók, melyek esetében a gyártók, fittyet hányva a többség által használt szabványokra, fordított polaritással szerelik akkumulátoraikat, modelljeiket.

mini tamiya1

 Ilyen például a modellezésből jól ismert Mini-Tamiya csatlakozó, amit előszeretettel használnak Air-Soft fegyverekben is, de pont fordított polaritással, mint ahogy azt a modellekben már megszoktuk.

 

walkera csati

Vagy például az úgynevezett „Walkera-csatlakozó”, amit többnyire kisebb helikopterekben, multikopterekben használnak. Ezen konnektor esetén már többször találkoztunk fordított polaritással szerelt akkumulátorokkal, és gépekkel. 

  
A gyári, a modellel együtt csomagolt akkumulátorokkal ilyen szempontból nem szokott gond lenni.

  jst csatiViszont vannak olyan csatlakozók, amiket egy kis figyelmetlenséggel, és megfelelő erővel, fordítva is össze tudunk dugni, ami szinte biztosan tönkreteszi modellünket. Ilyen például a JST-csatlakozó.

 

 Tehát minden alkalommal mikor üzembe helyezzük kedvenc masinánkat, figyelmesen járjunk el, és színhelyesen dugjuk össze a csatlakozókat, erőltetés nélkül. Pót akkumulátor vásárlása esetén feltétlenül  ellenőrizzük le, hogy a konnektoron a vezetékek megfelelően vannak szerelve. Csatlakoztatás esetén a pozitív, a pozitívval (jellemzően piros), a negatív pedig a negatívval (többnyire fekete vagy sötétkék) kerül szembe. 

 

  Egy kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenségtől, és ami még fontosabb, felesleges anyagi kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Az ilyen esetekből fakadó meghibásodások nem garanciálisak és könnyen elkerülhetők.

Legfrissebb blogbejegyzések

Katona János
10 november 2020
Hasznos tanácsok
Miért szeretik a fiatalok a számítógépes játékokat? „Mert szórakoztat, kikapcsol, végre nem unatkozok, és nyerhetek is” – ezek a válaszok szerepelnek a lista élén. Bár a PC-s játékoknak is megvannak a...
Katona János
09 március 2017
Hasznos tanácsok
  Specter X8N 1:8 Nitro Off road A Carson cég által nemrégiben bevezetett Brushless elektromotoros Buggy X8EB alapjaira elkészült a nitro motoros változat, nevezetesen X8N Nitro Buggy S...
Katona János
02 március 2017
Hasznos tanácsok
Viszonylag sűrűn előfordul, hogy megkérdezik tőlem: Melyik a jobb választás, elektromos meghajtású vagy robbanómotoros autómodell? Nos erre nem is olyan egyszerű a válasz. A mérlegelésnek több szempon...

Phoneorder1

VRX

gls