LiPo Akkumulátorok biztonságos kezelése.

Manapság, már a modern nagy terhelhetőségű újratölthető lítium-polimer akkumulátorok (LiPo akkumulátorok) csaknem hétköznapinak mondhatóak az RC modellek világában. Különösen a kefe nélküli (Brushless ) motorral szerelt modellek körében szinte kötelező tartozék. Az alábbi néhány kezelési utasítás megtartásával hosszútávúvá, és ami még fontosabb, biztonságossá tehetjük használatukat.

Biztonság

Az alábbi utasításokat a biztonságos kezeléshez LiPo akkumulátorok esetében mindig be kell tartani!

Általános

Nem megfelelő használat esetén a Lítium-polimer akkumulátor  meggyulladhat, és így tüzet vagy fizikai sérülést okozhat. Ezért különös gondossággal kell ezeket kezelni, töltés és használat közben mindig odafigyelve, felügyelet alatt. Gyermekek csak nagykorú felügyelete alatt használja a LiPo akkumulátort. Semmiképp se dobja tűzbe!

Szállítási állapot

A gyári összekötő kábel és a csatlakozó speciálisan az adott lítium akkumulátorhoz illeszkedik, és nem módosítható. A LiPo akkumulátor mechanikai hatásoknak csak kis mértékben tud ellenállni, ezért a túlzott behatásoktól valamint hőtől és közvetlen napfénytől védeni kell.

Tárolás

Hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tárolja Lítium Polimer akkumulátorait éghető anyagoktól távol. Célszerű az erre a célra készült tűzálló tasakokban tartani, és lehetőség szerint tölteni az akkupakkokat. Hosszútávú tárolásuk esetén a legoptimálisabb, ha a teljes kapacitás 2/3-ára töltjük a LiPo akkumulátorunkat. Ez a gyakorlatban 3.8V/cellás feszültséget jelent. Például egy 2 cellás Akkumulátor pakk esetén 7.4V kapocsfeszültséget mérhetünk.

Töltés és ápolás

Az újratölthető Lítium Polimer akkumulátorokat csak az erre a célra alkalmas töltővel szabad tölteni. Amikor csatlakoztatjuk a töltőhöz az akkumulátor kapocsfeszültség, és balansz vezetékét, feltétlenül ügyeljünk a polaritásra. A lítium Polimer akkumulátor cellánkénti feszültsége sohasem lehet több, mint 4.2V/cella, és soha nem meríthetjük 3.2V/cella alá. A maximális töltőáram, ha más adat nem áll rendelkezésünkre 2C lehet(Példa:1000mAh x töltőáram 2A = 2C ), tehát a kapacitás kétszerese. Amennyiben a töltőnk tud balanszolva tölteni, célszerű kihasználni, ezzel is növelve akkumulátorunk élettartamát Felfújt, mechanikailag sérült akkumulátort, már nem szabad tovább használni!

Oltóanyag

Tűz esetén ez oltást vízpermettel, szén-dioxidal vagy habbal végezzük. A vízsugár nem alkalmas erre a célra.

Ártalmatlanítása

A Lítium akkumulátorokat csak ártalmatlanítva, az erre a célra kijelölt gyűjtőbe szabad csak kidobni. Nem minősül háztartási hulladéknak, és a WC-ben sem szabad lehúzni. 

Egészségügyi veszélyek

Normális használat esetén egészségkárosodás nem ismert, illetve nem várható. Mechanikai sérülés esetén folyadék szivároghat (elektrolitok). Ezek gyúlékonyak, szemmel vagy bőrrel való érintkezése irritációt okozhat. Melegítés vagy tűz hatására mérgező gázok szabadulhatnak. Az égés során füstje irritálhatja a szemet, és a légutakat. Vészhelyzet esetén a segélyhívó szám: 112 elérhető éjjel-nappal.

Környezeti veszélyek

Normális használat esetén ökológiai károsodás nem ismert vagy nem várható.  Az elégett akkumulátor maradványait ártalmatlanítani kell a helyi előírások szerint.

Garancia és jótállás

A lítium akkumulátorokat minden esetben leellenőrizzük, így a gyártási hibás termékek nem kerülnek forgalomba. A fenti utasítások figyelmen kívül hagyásából fakadó károkért a forgalmazó felelősséget nem vállal.