Hogy hosszabbítsuk meg Litium Polymer akkumulátorunk életét…

Legyen szó Airsoft, autó vagy akár drón üzemeltetéséről, a modern elektromos modellek nagy része Litium Polymer (röviden Li-Po) akkumulátorral működik. Sok helyen olvashatunk szakszövegeket, hogy hogyan is kell kezelni a Li-Po akksikat, de akinek még nem volt dolga ilyen áramforrással, nem árt, ha tud pár egyszerű praktikát a kezelésével kapcsolatban. Egy kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságtól és nem kevés kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Az első, legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk ennél a típusú akksinál, hogy semmiképp nem szabad túlmeríteni! A maximális töltöttség 4.2 Volt, túlmerítésről 3.0 Volt alatt beszélünk. Ezt a töltöttségi szintet úgynevezett Akkumonitorral tarthatjuk figyelemmel, ennek egyik változata az Akkuőr még hangjelzéssel figyelmeztet is minket, ha nem kívánt szintig merülne az akksink. Ezeknek hiányában a modell „gyengülése” jelzi, ha már nem szabad tovább erőltetni a játékot.

Ha kijátszottuk magunkat, az akkumulátort sem merítettük túl, van pár tippünk arra is, hogy hogyan töltsük, majd tároljuk a Li-Pot. Elsősorban mindenképp csatlakoztassuk le az akksit a modellről! Még ha ki is tudjuk kapcsolni a szerkezetet, melyet az akkumulátorral működtettünk, mindenképp érdemes belőle kivenni, nehogy tovább merítse akár egy minimális áramfelvétellel az akksinkat. Persze ez alól kivételt képeznek azok a modellek, melyekbe már eleve beépített az akkumulátor.

Ha hamarosan újra használni szeretnénk, töltsük fel maximum kapacitásra a Li-Pot. Hosszabb tárolás esetén érdemes tárolási feszültségre (nagyjából 3.8 Volt) tölteni, de ez nem feltétlen szükséges, ne süssük emiatt ki az akksit, illetve ha a töltőnk nem tudja ezt a „tárolási feszültség” (Storage) funkciót, inkább teljesen feltöltve tároljuk azt. Megannyi kisebb-nagyobb tudású töltő közül válogathatunk erre a célra.

Feltöltöttük az akkumulátort, már csak a tárolás körülményeit kell egy kicsit áttekintenünk. A biztonság érdekében gyakran tárolják a Li-Pot egyfajta tűzálló tasakban. Továbbá a Li-Po „szereti” a hideget, érdemes hűvös helyen tárolni. Erre a célra kiválóan alkalmas a hűtőszekrény tojás-tároló rekesze, ennek ilyen célú igénybevételéhez persze a lakótársak/család beleegyezése is szükséges lehet.  :) (a fagyasztó már károsítja a Li-Po akkumulátort!)

Összefoglalva:

  • Ne merítsük a cellákat 3.0V alá
  • Ne tároljuk a modellben, csatlakoztatva az elektronikához
  • Véletlenül se zárjuk rövidre, vagy dugjuk össze fordított polaritással
  • Óvjuk az akkumulátort az erős fizikai behatásoktól (ne ütögessük, ne vágjuk fel, ne dobjuk tűzbe!)
  • Cellánként 3.8V-on, vagy feltöltve tároljuk
  • Felügyelet alatt töltsük az akkut, csak Lipo töltésére alkalmas és beállított töltővel
  • Hűvös helyen, lehetőleg tűzálló tasakban/dobozban tároljuk