Miért szeretik a fiatalok a számítógépes játékokat? „Mert szórakoztat, kikapcsol, végre nem unatkozok, és nyerhetek is” – ezek a válaszok szerepelnek a lista élén. Bár a PC-s játékoknak is megvannak a maguk előnyei, azonban ha valaki kipróbálja a modellezést, nemcsak egy játszmát nyerhet. A modellezés nevel, tanít, szórakoztat.

Milyen veszélyeket rejthetnek a PC-s játékok?

Egyes számítógépes játékokat azért tartanak károsnak, sőt veszélyesnek a gyerekekre és fiatalkorúakra nézve, mert könnyen rögzülhetnek bennük olyan erőszakos magatartásminták és reflexek, amelyeket a hétköznapi életükbe is átvisznek.

Persze sok PC-s játéknak van pozitív hatása, többek között a taktikai készség, a térlátás, a memória fejlesztése, a problémamegoldó és az együttműködési készség javítása. A modellezés ennél sokkal többet is ad!

Mi is az a modellezés?

A modellezés egy tetszőleges jármű kicsinyített változatának elkészítése, illetve működtetése. Lehet ez a jármű autó, motor, hajó, helikopter, repülőgép, vasút, tank, tengeralattjáró, rakéta. Lehet a modell egy valós jármű méretarányos, működő mása, de lehet akár teljesen a fantázia szüleménye.

A lényeg, hogy a modell funkcionál. A repülő repül, a hajó úszik, az autó száguld. Ezért a modellezés életszerű, kézzel fogható, ellentétben a virtuális világgal. A képernyő előtt töltött időt felcseréli a valóság.

A modellezés bárki számára elérhető, együtt lehetnek a barátok, a gyerekek, a teljes család. Egészen profi szintig űzhető, manapság számtalan nemzetközi versenyen összemérhető a tudás.

A modellezés nevel

A gyereknek olyan modellt érdemes választani, ami az ő igényeinek, vágyainak megfelelő. Mert amit megszeret, abban magabiztossá, önállóvá válik. Megdolgozik érte, értékelni fogja a saját eredményeit. Kitartó lesz és felelősségteljes, vigyázni fog a modelljére, hiszen szemben a virtuális eszközökkel, a modellek sérülhetnek, tönkremehetnek.

little boy and car on the radio control 

A modellezés tanít

A modellezés során a gyerek megismeri az anyagokat, a szerszámokat, ezek helyes alkalmazását. Technikai és fizikai ismeretekre tesz szert, kialakulnak a manuális készségei, amelyeket az élet számos területén kamatoztathat majd. Nemcsak fogyasztó, de alkotó emberré válik.

A modellezés kiválóan fejleszti a kézügyességet, a műszaki és esztétikai érzéket, a megfigyelő és problémamegoldó képességet. Türelmet, kitartást és kreativitást tanít, ráadásul a modellező egy összetartó közösség tagjává válhat.

Az sem utolsó szempont, hogy a számítógép vagy mobiltelefon mellől kikerül a gyerek a szabadba, mozog, épít, alkot, irányít. A fizikai aktivitás hozzájárul a helyes testtartás, az erőnlét javulásához is.

A modellezés szórakoztat

A tanulás és testi-lelki fejlődés mellett a főszerep természetesen a játéké, a szórakozásé. Izgalmas kiválasztani, megépíteni a saját modellt. A modell irányítása többféle módon történhet, lehet elektromos vagy robbanómotoros hajtású modell, meghajtás nélküli, vitorlázó stb. Az autóknál, repülőknél és hajóknál a leginkább elterjedt módszer a rádiós távirányítás. Az RC-modellekkel versenyezhetnek baráti találkozókon, családi eseményeken, de nívós bajnokságokra is eljuthatnak.

Hogyan válasszunk megfelelő modellt a gyereknek?

Az első választás egyszerű, a gyerek is eldöntheti, milyen járművet szeretne, autót, repülőt, hajót, vasutat stb. A további szempontok között szerepel, hogy hol fogja a modellt használni. Zárt térben, a lakásban, vagy lehetősége lesz kivinni a szabadba. Ehhez kapcsolódik a méretarány kiválasztása, hogy elektromos vagy robbanós, hobbiként vagy versenyzésre használt modell legyen.

Ha szeret bütykölni, szerelni, érdekli a műszaki tartalom, akkor az ún. KIT-ek, építőkészletben kapható modellek is szóba jöhetnek. Ha mindehhez nincs érzéke vagy türelme, gyárilag összeszerelt, komplett modellt is lehet választani. És persze az ár sem utolsó szempont.

Ma már kezdőknek és tapasztaltabbaknak számára is kapható sokféle modell. Ajánlatunk a fiatal korosztály számára: