Kedvenc modelljeink többsége egyen áramú akkumulátorról működik. 

t deans

Ezek az akkuk szabványos csatlakozóval vannak ellátva, lehetővé téve az áram forrás gyors és biztonságos cseréjét. Rengeteg különféle csatlakozó létezik, és sokuknál kialakult egyfajta szabvány a vezetékek polaritását illetőleg, mint például a T-DEANS, vagy XT-60-as  csatlakozók. xt602Ezeken rendszerint fel is van tüntetve melyik pólusra csatlakozik a pozitív, és melyikre a negatív vezeték. Fizikai  kialakításuk rendszerint olyan, mely nem  teszi lehetővé hogy fordítva dugjuk össze őket.

   Akadnak azonban olyan csatlakozók, melyek esetében a gyártók, fittyet hányva a többség által használt szabványokra, fordított polaritással szerelik akkumulátoraikat, modelljeiket.

mini tamiya1

 Ilyen például a modellezésből jól ismert Mini-Tamiya csatlakozó, amit előszeretettel használnak Air-Soft fegyverekben is, de pont fordított polaritással, mint ahogy azt a modellekben már megszoktuk.

 

walkera csati

Vagy például az úgynevezett „Walkera-csatlakozó”, amit többnyire kisebb helikopterekben, multikopterekben használnak. Ezen konnektor esetén már többször találkoztunk fordított polaritással szerelt akkumulátorokkal, és gépekkel. 

  
A gyári, a modellel együtt csomagolt akkumulátorokkal ilyen szempontból nem szokott gond lenni.

  jst csatiViszont vannak olyan csatlakozók, amiket egy kis figyelmetlenséggel, és megfelelő erővel, fordítva is össze tudunk dugni, ami szinte biztosan tönkreteszi modellünket. Ilyen például a JST-csatlakozó.

 

 Tehát minden alkalommal mikor üzembe helyezzük kedvenc masinánkat, figyelmesen járjunk el, és színhelyesen dugjuk össze a csatlakozókat, erőltetés nélkül. Pót akkumulátor vásárlása esetén feltétlenül  ellenőrizzük le, hogy a konnektoron a vezetékek megfelelően vannak szerelve. Csatlakoztatás esetén a pozitív, a pozitívval (jellemzően piros), a negatív pedig a negatívval (többnyire fekete vagy sötétkék) kerül szembe. 

 

  Egy kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenségtől, és ami még fontosabb, felesleges anyagi kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Az ilyen esetekből fakadó meghibásodások nem garanciálisak és könnyen elkerülhetők.